perjantai 26. elokuuta 2011

Voittamaton voileipäkakku

Iltapalalle tein vieraille voileipäkakkua, vähän perinteisestä poikkeavalla tyylillä. Olen ennenkin tehnyt suolaisia hydykekakkuja, mutta tämä on jostain tavis-voileipäkakun ja hyydykekakun välimaastosta. Törmäsin ohjeeseen yli vuosi sitten Otetaan ensin puoli kiloa voita -blogissa (ihana blogin nimi :D), johon se oli poimittu MonkeyFoodista. Olen tehnyt tätä kerran aikaisemminkin ja häviää lautaselta kiitettävällä tahdilla :)

Kakkuun tehdään leipäkerrokset palastellusta leivästä ja väliin hyydyketäyte. Voi tehdä pyöreään irtopohjavuokaan tai pitkänomaiseen leipävuokaan. Alkuperäinen ohje on pyöreään vuokaan tehty, mutta itse tein leipävuokaan Otetaan ensin puoli kiloa voita -blogin ohjeen mukaisesti. Leipäosuudesta tuli hieman kuiva enkä jaksanut alkaa pelaamaan liivatteiden kanssa täytteen teossa, joten täyte oli pienestä tuorejuustolisästä huolimatta vähän vaikeammin käsiteltävää. Hyvä kokonaisuus silti ja tätä on ehdottomasti kokeiltava myös kalaversiona! Vapaaehtoisia vieraita maistelemaan?!?

Vuoassa on jo pari leipä- ja yksi täytekerros, päälimmäisenä paprikasilppua. Seuraavaksi on tulossa vielä täytettä ja viimeinen leipäkerros.


Kannet kiinni ja jääkaappiin! Vuorasin leipävuoan kelmulla ja kääräisin liepeet kakun suojaksi jääkaapituksen ajaksi.


Näyttäähän se vähän laatalta, varsinkin lautasella.. mutta maku on hyvä!



Voittamaton voileipäkakku
(yksi leipävuoallinen)

Pohja
noin 400 g leipää (käytin Uotilan perunalimppua)
0,5 dl maitoa tai kasvis- kala- tai lihalientä (0,3 dl oli liian vähän)
40 g voita sulatettuna

Paloittele leipä repimällä pieneksi ja sekoita siihen nesteet. Anna imeytyä kulhossa sen aikaan kun teet täytteen.

Täyte
4 liivatelehteä
2 dl partista
1 dl ranskankermaa
½ dl majoneesia
basilikaa (noin 1/2 dl tuoretta tai vähemmän kuivattua)
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
ruohosipulia
noin 200 g palvikinkkua, lohta tmv
0,75 dl hillosipuleita
0,25 dl hillosipulien lientä
1 dl kuohukermaa
½ punainen paprika
1½ dl maustekurkkua

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita jogurtti, ranskankerma, majoneesi ja mausteita oman mielen mukaan. Pilko liha tai kala sekä hillosipulit ja sekoita joukkoon. Kuumenna hillosipulien lientä ja liuota siihen liivatelehdet. Anna liemen jäähtyä hiukan, kaada sitten tasaisena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma ja kääntele sekin täytteen joukkoon.

Hienonna paprika ja maustekurkku. Vuoraa vuoka tuorekelmulla. Laita pohjalle 1/4 leipäseoksesta, levitä päälle maustekurkkukuutiot ja niiden päälle täytettä. Seuraavaksi taas leipäseosta noin 1/4 alkuperäisestä määrästä, sen päälle paprikakuutiot ja taas täytettä. Levitä loput leipäseoksesta päällimmäiseksi. Käännä tuorekelmun liepeet kanneksi ja päälle kevyehkö paino ja jääkaappiin hyytymään ainakin muutamaksi tunniksi.

Päällys
1 dl ranskankermaa
1 dl partista
½ dl majoneesia
basilikaa
suolaa
paprikajauhetta
sinappijauhetta
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Sekoita jogurtti, ranskankerma, majoneesi ja mausteet. Kuumenna vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä kuorrutteen sekaan koko ajan sekoittaen. Laita jääkaappiin noin ½ tunniksi, jotta kuorrute hiukan jähmettyy ja sitä on helpompi levittää.

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista vuoka ja kelmu. Kuorruta ja koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti