keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Eka kerta

Jäätelörakkaudesta huolimatta uunijäätelö on jäänyt tältä kokilta väliin.

Tai hetkinen, nyt taisin huijata, teinhän minä "uunijäätelöä" kerran lapsena.Muistan kun tultiin äidin kanssa kaupasta ja kauppatavaroissa oli myös litran vaniljajäätelöpaketti. Olin innokas pikkuapuri kauppakassien purkamisessa ja kysyin äidiltä mihin laitan jäätelöpaketin. Äiti: "Laita vaikka uuniin!". Äiti toki vitsaili mutta 5-vuotias tosikkominä laittoi jäätelön uuniin. Se löytyi seuraavana päivänä kun äiti alkoi leipomaan.

No mutta oikeaa uunijäätelöä tein nyt ekan kerran!


Sinänsä uunijäätelö on yksinkertainen jälkkäri, mutta olen kai aina ajatellut sitä työlääksi. Vaikka eihän se sitä ole, varsinkaan tässä ohjeessa kun pohja hoituu kekseillä. Uunijäätelössä jäätelö ympäröidään muilla aineksilla jotka eristävät sen uunin lämmöstä. Useimmiten tehdään kakkupohja, jonka päälle kasataan jääätelöä ja marjoja. Sen jälkeen kaikki ympäröidään marengilla ja käytetään koko hoito nopeasti uunissa jolloin marenki paistuu ja kuumenee mutta jäätelö ei ehdi sulaa.


Tässä Pirkan ohjeessa oikaistaan vähän. Uunijäätelöt tehdään kahvikuppeihin. Pohjaksi murennetaan pari keksiä, päälle jäätelöä ja passionhedelmää ja päällimmäiseksi vatkataan valkuaiset ja sokeria. Minulla marenkia ei riittänyt jäätelön ja kupin väliin, mutta se ei haitannut (eikä se tässä ohjeessa tainnut olla tarkoituskaan).

Syömisessä tulee dilemma: pitäisi syödä nopeasti ettei jäätelö ehdi sulaa, mutta kuuma kuppi rajoittaa herkuttelua!



Uunijäätelöt kahvikupeissa kahdelle 

2-4 dominoa tai muuta keksiä 
jäätelöä sopivasti (ei tosin kannata sulloa kuppia täyteen vaikka kuinka tekisi mieli..) 
1 kananmunan valkuainen 
1 rkl sokeria 
2 passionhedelmää (tai muita hedelmiä tai marjoja) 

Murenna keksit kuppien pohjalle. Jos käytät passionhedelmää, halkaise ne ja kaavi hedelmäliha toiseen kulhoon. Meillä ei sattunut passionia olemaan, joten mentiin St Dalfourin ananas & mango -hillolla. St Dalfourin hilloihin ei ole lisätty sokeria, mutta ne ovat silti supermakeita ja näihin annoksiin riitti pieni lusikallinen. 

Vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa vielä kunnes marenki on valmis eli pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Laita keksipohjien päälle nokareet jäätelöä (meillä meni ehkä 1/4 litran paketista) ja hilloa. Lusikoi päälle marenki ja paista uunissa keskitasolla 250 asteessa pari minuuttia kunnes marenki saa hiukan väriä. Meidän uunissa sopiva aika oli kolme minuuttia. 

Marenki muuten kannattaa laittaa kuppien päälle huolellisesti niin että se peittää kunnolla suuaukot ettei jäätelö sula heti. Alkuperäisessä ohjeessa passionhedelmien lihasta osa käytettiin uunijäätelön sisään ja osa valmiin jälkkärin päälle kastikkeeksi. Jos pakkasesa olisi vielä ollut mansikoita, olisin varmaan laittanut vuokiin jäätelön seuraksi muutaman mansikan ja soseuttanut mansikoita myös kastikkeeksi. Ei ollut, joten mentiin simppelisti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti