maanantai 7. tammikuuta 2013

Hopeinen tassu

Hopeasaven tekemisen aloittamisessa on aina jonkinlainen kynnys. Hopeasavi kuivuu niin nopeasti, että kun se on ulkona paketista, on oltava aika selvät sävelet. Vaikka tiesin mitä haluan tehdä (tassuriipuksen), oli pakko harjoitella ensin juustonkuorivahalla. Ja onneksi harjoittelin, sillä sen ansiosta osasin valita oikeankokoiset muotit. En ole ennen tehnyt metallilevyn avulla kuvioita, mutta kun näin alla olevan kuviolevyn, oli se pakko hankkia itselle.


Tassuriipuksen tein niin että ensin kaulitsin hopeasaven litteäksi laataksi. Painoin metallilevyllä tassukuvion laattaan ja sen jälkeen soikealla muotilla muodon kauniimmaksi. Tässä vaiheessa olisi myös voinut tehdä levyyn reiän, mutta päätin porata sen vasta valmiiseen riipukseen.

Kameekorun tein silikonimuotilla. Pehmitin hiukan hopeasavea ja painelin sen tarkasti muotin sisään. Tausta jäi hiukan koveraksi, mutta se ei haittaa. Molempiin koruihin meni 5 g hopeasavea.

Tässä kuivatuksen jälkeen odottamassa vielä reunan siistimistä, eli viilasin varovasti reunasta pois ylimääräisen osuuden. Polttamattoman saven viilaaminen on huomattavasti helpompaa kuin poltetun! Sen jälkeen poltto koru-uunissa.


Polttamisen jälkeen harjasin tassuriipuksen messinkiharjalla ja kiillotin tassun akaattikivellä (näkyy kuvassa). Porasin käsiporalla reiän ja pujotin hopealenkin ja nahkanauhan. Reikä olisi saanut olla hivenen lähempänä korun yläreunaa, mutta ei tuo käyttöä haittaa.


Kameen kiillotin ensin messinkiharjalla. Sen jälkeen käytin korun rikkimaksakylvyssä ja kiillotin kiillotusliinalla. En osannut päättää tuleeko tästä rintaneula, riipus vai mikä, joten voi olla että tein turhaa työtä. Jos nimittäin päätän juottaa kiinnityssysteemin, joudun uusimaan rikkimaksakäsittelyn. Mutta katsotaan sitten ensi vuonna kun kurssi jatkuu mikä tästä tulee. Kiillotin leidin hiukset vielä akaattikivellä, jolloin niistä tuli suorastaan sädehtivät. Harmi kun valokuva ei toista sitä!


Tassuriipus meni syntymäpäivälahjaksi pyöreitä vuosia täyttävälle ystävälle, onnea vielä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti