sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Brigadeirot

Brigadeirot, Brasilian lahja herkkusuille!

Brigadeirot ovat brasilialaisia tryffelimäisiä makeisia, jotka valmistetaan kondensoidusta maidosta, kaakaojauhosta ja voista. Niistä voi tehdä karkkimaisia palloja jotka pyöritellään kaakaojauheessa, kookoshiutaleissa, strösseleissä, pähkinärouheessa jne tai vaikka dipataan sulaan suklaaseen. Jos karkkimassan jättää löysemmäksi, sen voi kaataa pikkuisiin laseihin syötäväksi lusikalla. Brigadeirot ovat supermakeita, joten en käyttäisi juomalaseja vaan lasien on todellakin syytä olla pieniä! Tiiviimmästä massasta voi myös muotoilla vaikka ruusuja marsipaanin tapaan.

 
Ensimmäisen kerran törmäsin reseptiin muistaakseni Hellapoliisin sivustolla vuosia sitten. Reseptejä on monenlaisia. Joissakin karkkimassa keitetään kattilassa tai paistinpannulla, joissakin kondensoitu maito keitetään purkissaan kuten banoffeeta tehtäessä ja joissakin käytetään mikroaaltouunia. 

Ensimmäisen brigadeirokokeilun tein joulukuun alkupuolella Hellapoliisin ohjeilla tarkoituksena saada aikaan strösseleissä kieriteltyjä nameja. Jep jep.. siinä ohjeessa siis käytettiin mikroa... 
 

No, mikron siivoamisen jälkeen sain aikaan ihan sieviä pallosia joista osan kierittelin strösselissä osan kookoshiutaleissa. 

Brigadeirot mikrossa

1 prk kondensoitua maitoa
4 rkl kaakaojauhetta (jos kaakaojauhon jättää pois, tuloksena on toffeemakeisia)
1 rkl voita

Sekoita ainekset kulhossa ja lämmitä mikrossa täydellä teholla riittävän pitkään (riippuen siitä mitä aiot karkkimassasta tehdä, tryffelimäisiin namuihin 5-6 minuuttia). Sekoita puolen minuutin - minuutin välein. Vaihtoehtoisesti aineksia voi keittää kattilassa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia jolloin tuloksena on kinuskinkeittäjille tutunoloista seosta, joskin vähän kinuskia jäykempää.

Kaada massa jäähtymään laakeaan kulhoon ja kun massa on jäähtynyt, muotoile siitä öljytyin käsin pieniä palloja. Kierittele pallot strösseleissä, pähkinärouheessa, kaakaojauheessa, strösselissä..


Seuraavan brigadeirokokeilun tein jouluksi kun näin Mausteinen manteli -blogissa jouluisesti maustettettujen brigadeirojen ohjeen. 

Jouluiset brigadeirot (4-5 kpl riippuen lasin koosta)

1/2 tlk kondensoitua maitoa
1 dl kermaa 
40 g tummaa suklaata
1/4 tl kanelia
hyppysellinen kaardemummaa morttelin kautta
1/2 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
Koristeluun: pari piparkakkua, kourallinen mantelilastuja, rusinoita pieneksi leikattuna, tomusokeria siivilän kautta


Lämmitä kattilassa kondensoitu maito ja suklaa. Sekoittele 5 minuuttia. Lisää sitten vielä kerma ja sekoittele 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta ja sekoita hyvin. Kaada massa pikkukuppeihin, koristele ja jäähdytä jääkaapissa. Massa on löysähköä mutta paksuuntuu jääkaapissa.  Kuulemma pitäsi ottaa huoneenlämpöön tunti ennen syömistä, mutta ei maltettu odottaa niin pitkään!



Näistä tuli ihanan täyteläisiä ja joulunmakuisia makeisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti