sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Äitienpäivän brita

Luonnehtisin meitä hitaiksi ja joskus (tai usein) aikaansaamattomiksi. Uuni hajosi pääsiäisenä eikä vieläkään ole uutta. Uuden uunin ostaminen ei ole ongelma ja mallikin on jo valittu. Kotiin kantaminenkin olisi helppoa. Oletan.

Se mikä ei ole helppoa on uunin sijoittaminen keittiöön! Se kun ei riitä että uunin tyrkkää entisen paikalle, vaan siihen tarvitaan sähkömiestä. Entinen uuni-hellayhdistelmä on kiinni voimavirrassa ja nykyaikaiset uunit kytketään normaaliin pistorasiaan. Lisäksi nykyistä hellaa ohjaavat nappulat ovat kiinni entisessä uunissa, joten liesitasokin täytyy vaihtaa, mikä vaatii sähkömiestä. Siis sen lisäksi että tarvitaan pistorasia uudelle uunille. Keittiöremonttiakin on mietty useampi vuosi, joten pitäisikö se nyt sitten tässä vaiheessa..

Mitenkäkö tämä liittyy äitienpäivään? No, toistaiseksi on pärjäilty ilman uunia eikä suurempaa tuskaa ole ollut. Paitsi äitienpäiväkakun kanssa. Kuvittelin tekeväni hyydykekakun, mutta aika ei yksinkertaisesti riitänyt. Sitten keksin että voinhan leipoa kakun äidin luona. Pari viikkoa sitten kakkukurssilla ihastuin Brita-kakkuun, joten valinta oli helppo. Helppoa sen sijaan ei ollut mansikoiden löytäminen! Kaikki muutkin olivat halunneet äitienpäiväkakkuun mansikoita, joten minulle jäivät karhunvatukat. Ei ollenkaan huono asia!


Brita-kakku paistetaan pellin kokoisena levynä. Raa'an taikinalevyn päälle levitetään kerros marenkia ja koko hoito laitetaan uuniin. Kokoamisvaiheessa levy puolitetaan ja täyte levitetään levyjen väliin. Simple as that!

Kakun päälle laitoin karhunvatukoiden lisäksi pieniä marsipaanikukkasia ja lehtiä.Harmikseni unohdin kukkien keskustoiksi tarkoitetut helmikoristeet kotiin, mutta tuskin sitä kukaan muu huomasi ;)


Brita-kakku

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Täyte: 
2 dl kuohukermaa
1 tlk (250 g) rahkaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 banaani
1 kirpeä omena

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. 

Vatkaa valkuaisit kovaksi vaahdoksi (ehdottomasti puhtaat välineet!) ja lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Levitä marenkiseos taikinapohjalle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia kunnes marenkipinta on rapea ja saanut hieman väriä. Jäähdytä täytteen teon ajan.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka ja sokerit. Paloittele banaani ja raasta omena. Sekoita täytteen joukkoon. 


Leikkaa kakkulevy kahtia. Aseta toinen levy isolle tarjoiluvadille. Levitä päälle täyte ja aseta toinen kakkulevy täytteen päälle. Koristele ja tarjoa heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti